Experimentare de la celulă la multicelule

Proiectul Experimentare de la celulă la multicelule” este finanțat prin Fondul Științescu Alba, fond implementat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerul local Fundația Bosch România și cu sprijinul ISJ Alba.

Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor de 6-19 ani.

BeneficiariLiceul “dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș (clasele a V-a și a VI-a) și Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain”, Blaj (clasele a V-a)

Coordonatori proiect: Andra-Octavia Roman și Andreea Corț (Asociația pentru Știință și Cercetare), Doriana Pîrțilă (profesor- Liceul “dr. Lazăr Chirilă” ) și Emil Florea (profesor- Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain”)

 

 

Pentru a descoperi organismele unicelulare și pluricelulare trebuie să înțelegem cu cei mici ce este mai întâi o celulă: cum arată ea și ce conține?

Așa ne-am început activitățile la cele două școli: cu descifrarea a cum arată o celulă, din ce e formată și cum arată fiecare componentă. Pare altfel când poți ține o ”celulă” modelată chiar de tine în mână. Vacuolă, membrană celulară, mitocondrie și ce crezi că mai lipsește? 

Celula din plastilină și completarea fișei de lucru.

După finalizarea celulei, micii noștri cercetători au potrivit-o în căsuța special creată în acest scop ca parte din fișa de lucru. Ei au putut identifica diferitele componente și organite celulare, atât prin modelare cât și din imaginile oferite. 

Sesiunile noastre se încheie cu feedback din partea elevilor. Ce credeți? Au fost încântați?

Tot în cadrul sesiunilor noastre le oferim micilor cercetători informații despre cum trebuie să se protejeze în laborator, pe ei și cei din jurul lor. Dintre acestea, ei sunt informați despre folosirea mănușilor, a halatului și a ochelarilor de protecție atunci când experimente periculoase se derulează. 

mențiuni speciale: în cadrul experimentelor noastre nu folosim substanțe toxice sau dăunătoare oamenilor. Toate produsele folosite sunt comestibile.

Ai ținut ADN în mână? Ai realizat vreodată extracție de ADN? 

După descoperirea celulei din exterior, am făcut o călătorie moleculară până în nucleul celulei și am extras. ADN-ul. Folosind banane, fiecare elev a extras ADN-ul din celule și l-a vizualizat. 

După distrugerea celulelor, ruperea membranelor celulare, ADN-ul a fost extras, folosind sare, detergent de vase și apă. Apoi, prin precipitare cu alcool, ADN-ul a putut fi observat. 

Și oare ce poate fi celula, dacă nu o putem vedea cu ochii noștri? Așa că am luat un microscop, am pus lamele gata pregătite, am mărit folosind obiectivul potrivit și ne-am uitat la minunile ce ni s-au arătat în fața ochilor. Am fost și noi surprinși de ceea ce am văzut, dar cu siguranță elevii noștri au fost și mai fascinați. 

Andreea Corț
Voluntar Asociația pentru Știință și Cercetare